Azt gondolhatnánk, hogy az ipari környezetben a design szerepe elenyésző igazából nincs is értelme. Természetesen egy formatervező ezzel vitatkozik. Teszi ezt azért, mert tudja, hogy a design az nem csupán azt jelenti, hogy valami „szép és csinos”.

Napjainkban nagyon nehéz meghatározni pontosan mit is jelent az a szó hogy DESIGN. Az eddigi legjobb meghatározást prof. Stefán Lengyeltől hallottam, aki azt mondta, hogy a design feladata technológia beépítése a minden napi életünkben. Talán ebből a megfogalmazásból is érezhető hogy mi mindent sorakoztatható föl egy egyszerű szó mögé. Egyből beindulnak a gondolatok, hogy igen! Az ipari környezetben is van jelentősége a designnak.

A robbanásbiztos terület nagyon szigorú szabályozásokkal rendelkezik, az ide tervezett tárgyak mindegyikének be kell tartani a az előírásokat. Amikor megjelenik egy új technológia akkor különösen nehéz ennek bevitele a régi szabályrendszerbe, és megfeleltetni az előírásoknak. Így van ez a LED technológiával is. A szabályzás lassabban követi a technológia fejlődését.

Itt szükséges az a KREATIVITÁS, ami lehetővé teszi az új technológiák integrálását. Ekkor kell egy egész csapatnak latba vetni a szaktudását, felkészültségét, kreativitását annak érdekében, hogy egy új tárgy megszülethessen, és megfeleljen mind az előírásoknak, a szabályzási környezetnek, mind a piaci kihívásoknak. Az ilyen szintű komplex gondolkodás és tervezés jelentesz számomra design-t. Ez az, ami lehetővé teszi számunkra, hogy innovatív, de ugyanakkor biztonságos világító testeket tudjunk a világ energetikai beruházásaihoz szállítani.

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK